Auzim adesea vorbindu-se despre beneficiile și proprietățile nutritive ale fructelor. Și chiar și noi le recomandăm și le susținem. Când vine vorba de cătină însă, așteptările ne sunt întrecute.
Fructele de cătină au de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, dar și un aport însemnat de vitamine A, B, E, K, fosfor, magneziu, fier. Iar dacă mai adaugăm și beta-carotenul și aminoacizii esențiali, pe bună dreptate putem numi cătina un miracol pentru sănătate. Ajută în mod special sistemul imunitar, dar poate fi un bun cicatrizant, antibiotic și antiinflamator.
Se crede că are origini în Asia de Sud și o tradiție de peste 2 000 de ani în medicina tradițională chineză. La noi în țară, se găsește preponderent în Moldova și Muntenia, între bazinul Siretului și cel al Oltului, iar în ultimii ani a căpătat notorietate și în medicina alternativă din România.
Printre beneficiile ei, se numără:
- Vitaminizează organismul
- Reduce semnele îmbătrânirii
- Ține sub control colesterolul
- Întărește sistemul imunitar
- Este indicată în cazul răcelilor, afecțiunilor hepatice, virozelor respiratorii, ulcerului gastric sau eczemelor și urticariilor
Fructele de cătina se pot consuma ca atare, în combinație cu miere de albine sau sub formă de sirop sau piure. Și nu doar fructele pot fi folosite. Din frunzele de cătină și din scoarță, se poate obține o pulbere ideală pentru ceaiuri, dar și pentru prepararea unor tratamente cosmetice.