Cătina este considerată o plantă pionieră, prin faptul că este puţin pretenţioasă şi creşte acolo unde alte plante nu pot vegeta, având rol în transpunerea azotului din aer în sol, făcându-l (mai) productiv. Datorită acestui lucru, este o plantă care se recomandă a fi utilizată pe terenurile degradate, slab fertile, cu alunecări, etc. Cătina, care de fapt pretinde “totul de la cer şi nimic din sol”, se remarcă, din fericire, printr-o capacitate incredibilă de adaptare faţă de condiţiile de sol şi climă, ceea ce îi uşurează creşterea pe orice teren. Fie că este vorba de vastele ţinuturi tibetane, de până la 5000 de metri altitudine, de cele siberiene, cu geruri de lungă durată, arbustul de cătina se dovedește a fi o plantă uşor de adaptat la condiții dificile de climă, mediu, sol. Fructele sale pot fi mai mari sau mai mici, sferice, ovale sau cilindrice şi își pot modifica compoziţia biochimică, care se manifestă în culorile diferite, de la galben la portocaliu sau roşu intens.
Cătina este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuşti fructiferi, domeniile de aplicare fiind extrem de vaste. Datorită conţinutului ridicat în vitamine, asociat cu numeroase microelemente care se găsesc în fructele de cătină, au facut ca utilizarea acestora să fie deosebit de variată:
- medicina umană şi veterinară (produse farmaceutice din cătină)
- cosmetică (produse cosmetice)
- horticultură şi agricultură (producţie agricolă)
- zootehnie (furaje)
- microbiologie
- industria alimentară (sucuri, siropuri, nectare, gemuri, jeleuri, marmelade, ceaiuri, băuturi alcoolice, etc.)
- silvicultură (combaterea eroziunii solului)
- peisagistică (frunziş deosebit, persistenţa fructelor portocalii pe timpul iernii)
Cercetările au evidenţiat că frunzele, fructele şi lăstarii de cătină conţin o serie de substanţe biologic active, cu rol esenţial în reglarea metabolismului, fructele de cătină fiind considerate polivitamine naturale, datărită faptului că au un conţinut bogat în vitaminele A, B1, B6, C, E, F, K, P. Totodată, conţinutul ridicat în vitamina C al cătinei (de 10 ori mai mare decât citricele) întrece toate speciile de fructe indigene, detaliind, în cele ce urmează:
- Fructele de cătină
Au o compoziție unică, reunind într-un cocktail o serie de peste 45 de substanțe care, de obicei, în natură, se găsesc separat. Cantitatea compușilor bioactivi conținuți poate varia în funcție de maturitatea fructelor, mărimea acestora, condițiile de mediu și sol, climă, metodele de prelucrare și extracție. Compoziția fructelor este următoarea:
- Vitamina C 35 – 600 mg/ 100g fructe
- Vitamina E 10 mg/ 100g fructe
- Carotenoizi
- b-caroten <1400 mg/ 100g fructe
- licopen 8 mg/ 100g fructe
- luteină
- zeaxantină
- b-criptoxantină
- Flavonoide (prezente sub formă de glicozide)
- isorhamnetină
- quercitină
- kaempferol
- Acizi organici (quinic, malic, oxalic, tartaric)
- Aminoacizi
- asparagină 427 mg/ 100g fructe
- prolină 45 mg/ 100g fructe
- treonină
- serină
- Acizi grași (palmitic, oleic, palmitoleic, linoleic, linolenic), uleiul de cătină fiind singurul ulei care furnizează în mod natural un raport de 1:1 de acizi grași omega 3: omega 6 (linolenic : linoleic)
- Acizi fenolici (în semințe)
- galic < 3441 mg/ 1kg fructe
- p-hidroxibenzoic < 265 mg/ 1kg fructe
- vanilic < 368 mg/ 1kg fructe
- cinamic < 82 mg/ 1kg fructe
- cumaric < 74 mg/ 1kg fructe
- ferulic < 156 mg/ 1kg fructe
- cafeic < 25 mg/ 1kg fructe
- Fitosteroli (b-sitosterol, ergosterol)
- Tocoferoli
- a-tocoferol 121-223 mg/ 100g ulei
- b-tocoferol 8-12 mg/ 100g ulei
- g-tocoferol 127-177mg/ 100g ulei
- Minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier)
Găsiţi sucuri din cătină 100% naturale, aici: https://bit.ly/3kvQNwx
- Frunzele de cătină
Frunzele de cătină conțin o cantitate însemnată de nutrienți și substanțe bioactive, cum ar fi: flavonoide, carotenoizi, steroli liberi și esterificați, triterpenoizi și isoprenoid. Frunzele de cătină sunt, de asemenea, surse bogate de antioxidanți (b-caroten, vitamina E, catehine, acid elagic, acid ferulic, acid folic, vitamine (B1, B2 și K) şi minerale (calciu, magneziu, potasiu). Compușii polifenolici din frunze sunt reprezentați de flavonoizi, leucoantocianidine, epicatehine, galocatehine, epigalocatehine și acid galic.
Găsiţi ceaiuri din frunze de cătină, aici: https://bit.ly/32LNo6I
Găsiţi pulbere din frunze de cătină, aici: https://bit.ly/32OOSgH
Efectele benefice ale cătinei asupra sănătății:
- Vitaminizant, mineralizant, antioxidant, imunomodulator și antitumoral
- Acțiune hepatoprotectoare
- Acțiune anti-stres adaptogenă, cu efecte benefice în cazul asteniilor, depresiilor și în perioadele de suprasolicitare
- Cardioprotector și antiaterogen
- Antiinflamator
- Efect antibacterian și antiviral
- Protector împotriva radiațiilor
- Efect cicatrizant atât în cazul leziunilor acute, cât și în cazul celor cronice
Consumul fructelor de cătină (produselor din fructe):
- antiagregant plachetar
- antihipertensiv
- stimulează scăderea colesterolului total și trigliceridelor
- favorizează creșterea HDL-colesterolului
- adjuvant în ulcer de diverse etiologii, artrite, diferite neoplazii (rol chemoprotector)
Consumul frunzelor de cătină (produselor din frunze, ceai, decoct):
- antihipertensiv (scade tensiunea arterială și reduce nivelul de colesterol)
- favorizează scăderea ponderală
- este o importantă sursă de vitamine, antioxidanţi, aminoacizi, acizi grași și minerale
- stimulează imunitatea, fiind recomandat în cazul virozelor și stărilor gripale
Conacul Goruni a crezut încă de la inceput și continuă să creadă şi să investească în cătină, o plantă pe cât de simplă în cultură, pe atât de complexă când vine vorba de beneficiile oferite organismului nostru. Vă încurajăm să consumați produse naturale, să susțineți economia națională, să faceți mișcare constant și să încercați să aveți o atitudine pozitivă zi de zi, în dictonul definiției următoare:
„Sănătatea este mai mult decât absența bolii. Sănătatea este asociată cu starea de bine și calitatea vieții” (National Academy of Science, 2001).