CĂTINA
Fructele
Au o compoziție unică, reunind într-un cocktail o serie de peste 45 de substanțe care, de obicei, în natură, se găsesc separat. Cantitatea compușilor bioactivi conținuți poate varia în funcție de maturitatea fructelor, mărimea acestora, condițiile de mediu și sol, climă, metode de prelucrare și extracție.
Efecte benefice asupra sănătății:
- Vitaminizant, mineralizant, antioxidant, imunomodulator și antitumoral
- Acțiune hepatoprotectoare
- Acțiune anti-stress adaptogenă, cu efecte benefice în cazul asteniilor, depresiilor și în perioadele de suprasolicitare
- Cardioprotector și antiaterogen
- Antiinflamator
- Efect antibacterian și antiviral
- Protector împotriva radiațiilor
- Efect cicatrizant atât în cazul leziunilor acute, cât și cronice
Consumul fructelor (produselor din fructe):
- antiagregant plachetar
- antihipertensiv
- stimuleaza scăderea colesterolului total și al trigliceridelor
- favorizează creșterea HDL-colesterolului
- adjuvant în ulcer de diverse etiologii, artrite, diferite neoplazii (rol chemoprotector)
Consumul frunzelor (produselor din frunze, ceai, decoct) are efect:
- antihipertensiv (îmbunătățește tensiunea arteriale și reduce nivelul de colesterol)
- favorizează scăderea ponderală
- este o importantă sursă de vitamine, antioxidanti, aminoacizi, acizi grași și minerale
- stimulează imunitatea, fiind recomandat în cazul virozelor și stărilor gripale
Compoziție:
- Vitamina C 35 – 600 mg/ 100g fructe
- Vitamina E 10 mg/ 100g fructe
- Carotenoizi
- -caroten <1400 mg/ 100g fructe
- licopen 8 mg/ 100g fructe
- luteină
- zeaxantină
- -criptoxantină
- Flavonoide (prezente sub formă de glicozide)
- isorhamnetină
- quercitină
- kaempferol
- Acizi organici (quinic, malic, oxalic, tartaric)
- Aminoacizi
- asparagină 427 mg/ 100g fructe
- prolină 45 mg/ 100g fructe
- treonină
- serină
- Acizi grași (palmitic, oleic, palmitoleic, linoleic, linolenic,)
*uleiul de cătină este singurul ulei care furnizează în mod natural un raport de 1:1 acizi grași omega 3: omega 6 (linolenic : linoleic)
- Acizi fenolici (în semințe)
- galic < 3441 mg/ 1kg fructe
- p-hidroxibenzoic < 265 mg/ 1kg fructe
- vanilic < 368 mg/ 1kg fructe
- cinamic < 82 mg/ 1kg fructe
- cumaric < 74 mg/ 1kg fructe
- ferulic < 156 mg/ 1kg fructe
- cafeic < 25 mg/ 1kg fructe
- Fitosteroli (-sitosterol, ergosterol)
- Tocoferoli
- -tocoferol 121-223 mg/ 100g ulei
- -tocoferol 8-12 mg/ 100g ulei
- -tocoferol 127-177mg/ 100g ulei
- minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier)
- Kugjg
Frunzele
Frunzele de Cătină conțin o cantitate însemnată de nutrienți și substanțe bioactive, cum ar fi: flavonoide, carotenoizi, steroli liberi și esterificați, triterpenoizi și isoprenoid.
Frunzele sunt, de asemenea, surse bogate de antioxidanți (-caroten, vitamina E, catehine, acid elagic, acid ferulic, acid folic, vitamine (B1, B2 și K), minerale (calciu, magneziu, potasiu). Compușii polifenolici din frunze sunt reprezentați de flavonoizi, leucoantocianidine, epicatehine, galocatehine, epigalocatehine și acid galic.
Irina Mihaela GHERCĂ Nutriționist Dietetician Licențiat